Het 9-stappenplan

Met het 9-Stappenplan heb je een methodiek voorhanden waarbij je zelf bepaalt hoe je jezelf wilt ontwikkelen in de golfsport. Met Stap 1 en 2 kun je het plezier van golf beleven. Voor de golfers met meer ambitie kan het 9-Stappenplan verder gevolgd worden en onder begeleiding van onze golfprofessional kun je een lagere handicap halen.

De weg naar Clubhandicap 54 (HCP)
Het HCP54-examen maakt onderdeel uit van het NGF 9-Stappenplan. Door het volgen van stap 1 en 2 kun je je Clubhandicap 54 (HCP) halen. Stap 1 bestaat uit golflessen die je begeleiden naar een Golfbaanpermissie. Met deze Golfbaanpermissie kun je op onze banen golfen. In stap twee word je eveneens met behulp van golflessen begeleid naar Clubhandicap 54 (HCP). In deze stap zul je ook het HCP54-examen afronden.

Waarom een HCP54-examen?
Omdat veel golfclubs minimaal een Clubhandicap 54 (HCP) vragen, verlangen ze indirect dat je een bepaald niveau hebt en dat je de basisregels van golf kent. In het HCP54-examen wordt naast het golfregelexamen gekeken of je speelniveau voldoende is voor Handicap 54. Het examen om je HCP te halen is onderverdeeld in twee onderdelen. Het eerste deel is het golfregelexamen en het tweede onderdeel is het praktisch examen, een zogenaamde Qualifying kaart lopen over 9 of 18 holes spelend met handicap 54.
 
Wat houdt het HCP-examen in?
Het HCP-examen bestaat uit de volgende onderdelen.
1.Golfbaanpermissie
2.Golfregelexamen
3.Praktisch examen
4.HCP-examen voor de jeugd
5.Locaties om het HCP-examen te halen
 

Uit welke stappen bestaat het 9-Stappenplan?    
  Stap 1 – Golfbaanpermissie
Je leert de basisbeginselen van golf die bestaan uit techniek en etiquette. Met deze basis ben je in staat om op een veilige en plezierige manier baanervaring op te doen en kennis te maken met de omgeving op de golfbaan. Je leert hoe je zelf kunt oefenen en hoe je aan je fysieke voorbereiding kunt werken. Fairplay binnen de golfsport staat hoog in het vaandel.
   
    Stap 2 - Clubhandicap 54 (HCP)
Aan het einde van deze stap kun je spelen op de golfbaan volgens de etiquette en golfregels die voor beginnende golfers belangrijk zijn. Door ervaringsgericht te leren, maak je kennis met de golfsport. Door te oefenen op de driving range, putting green en in de bunker leer je ook waar je staat in je ontwikkeling.
 
  Stap 3 - Naar handicap 36
Door het gebruik van verschillende golfclubs uit je golftas zul je merken dat je meer lengte in de slagen krijgt. De beleving op de golfbaan wordt vergroot door actief te spelen. Je zult meer inzicht krijgen in je eigen spel zodat je holes slimmer speelt. Je blijft je ontwikkelen op weg naar een grotere succesbeleving.
   
    Stap 4 - Naar handicap 28
In deze fase zal je niveau verbeteren doordat het spel constanter wordt bij lange slagen maar ook rondom de green. Spelen op de golfbaan wordt steeds comfortabeler voor je, wat een positieve uitwerking heeft op je spel. Je krijgt meer behoefte om deel te nemen aan wedstrijden en het aantal bogeys en double bogeys neemt af.
 
  Stap 5 - Naar handicap 20
In deze stap zul je bewustere clubkeuzes maken vanaf de tee en rond de green. Door mee te doen aan wedstrijden, zal je ervaring op het gebied van course management, tactiek en kennis van de golfregels vergroot worden. Je zoekt medespelers om ook buiten de baan te werken aan het golfspel. Oefenen doe je met zijn allen en je vraagt je af tot waar je ambitie gaat.
   
    Stap 6 - Naar handicap 15
Dit is het breekpunt! Voor deze categorie golfers gaan strategie en slagen binnen 100 meter van de hole een grotere rol spelen. Wedstrijden en competitie zorgen ervoor dat je het presteren onder druk proeft. Langzamerhand zet je de puntjes op de i en je bent regelmatig te vinden op de oefenfaciliteiten.
 
  Stap 7 - Naar handicap 9,9
Je bent hard op weg naar een single handicap; een mijlpaal! Om deze mijlpaal te halen, zul je werken aan het verkleinen van de foutmarge en het verbeteren van de slagen binnen 50 meter van de green. Je bent gedreven aan het trainen en je ontwikkelt een goede, vaste routine zodat je resultaat meer voorspelbaar wordt. Je zult je successen vieren.
   
    Stap 8 - Naar handicap 4,4
Je bent inmiddels een zeer intensieve golfer geworden. In deze stap gaat het om het korte spel. Het oplossen van lastige situaties vormt voor jou de uitdaging. Je bent actief bezig je golfspel steeds te verbeteren en te ontwikkelen. Tevens zijn wedstrijden een enorme ervaring op het mentale vlak. Je traint gestructureerd volgens een plan dat je samen met de golfprofessional hebt opgesteld.
 
  Stap 9 - Naar handicap 0
Kritisch op jezelf en oog voor detail, dat zijn jouw kenmerken in deze fase. Je verfijnt je techniek en ontwikkelt je mentale en fysieke vaardigheden tot een hoogtepunt. Waar eindigt voor jou het succes? Je denkt erover om nationale en internationale wedstrijden te spelen en je bent zorgvuldig in het bepalen van de wedstrijden waar je wilt pieken.